Европейският съюз (ЕС) вярва, че течовете от два подводни газопровода Русия-Германия

...
Европейският съюз (ЕС) вярва, че течовете от два подводни газопровода Русия-Германия
Коментари Харесай

ЕС определи авариите на “Северен поток“ като саботаж и обеща “твърд и единен отговор“

Европейският съюз (ЕС)  вярва, че течовете от два подводни газопровода Русия-Германия тази седмица „ не са съвпадане “ и има индикации, че те са били „ тенденциозен акт “. Това сподели в сряда ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел, представен от Свободна Европа. 
Прочетете още
В понеделник стана ясно, че двата съветски газопровода " Северен поток " по едно и също време са аварирали поради проблеми с налягането. По-късно датски и шведски сеизмолози съобщиха, че са записали същия ден мощни детонации в регионите на течовете от газопровода. Шведската полиция да стартира следствие за вероятен бойкот

Борел изрази „ дълбока угриженост " по отношение на течовете на Северен поток 1 и 2 и приканва за следствие. Борел добави в изказване, че " цялата налична информация демонстрира, че тези течове са резултат от съзнателно деяние. "

„ Европейският съюз е надълбоко угрижен за вредите по газопроводите „ Северен поток 1 “ и „ Северен поток 2 “, които доведоха до течове в интернационалните води на Балтийско море “, сподели Борел.

„ Тези произшествия не са инцидентни и засягат всички ни ", сподели още Борел. По негови думи всяка умишлена интервенция в европейската енергийна инфраструктура е изцяло неприемлива и ще бъде посрещната с „ корав и обединен отговор “.

По-рано председателката на Европейската комисия  Урсула фон дер Лайен  каза, че приключването на газ от газопровода " Северен поток " в Балтийско море е " акт на бойкот ".

" Говорих за саботажа на " Северен поток " с (датската министър-председателка Мете) Фредериксен ", написа Фон дер Лайен в Туитър. " Изключително значимо е да се проверяват случаите и да се стигне до същината на събитията и аргументите за тях. Всяко спиране на дейната европейска енергийна инфраструктура е недопустимо и ще получи допустимо най-строг отговор ", сподели още тя.

Във вторник Кремъл разгласи, че е " извънредно смутен " от течовете, открити по газопроводите " Северен поток 1 и 2 ". Говорителят на съветското президентство  Дмитрий Песков  съобщи, че никаква догадка не би трябвало да бъде изключена, в това число тази за бойкот.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски -  Михайло Подоляк  каза, че течовете са " планувана терористична офанзива на Русия и акт на експанзия против Европейския съюз ".

Заради теча Дания вкара неразрешени зони за прекосяване на кораби към остров Борнхолм. Впоследствие се разбра, че доста е спаднало налягането и в двете тръби.

" Северен поток 1 " е спрян от началото на септември, а " Северен поток 2 " по този начин и не проработи, защото не получи оторизация след началото на съветската инвазия в Украйна. Въпреки че и двата газопровода не работят, тръбите са цялостни с природен газ.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР